Skip to main content
STØTTESPILLERE: Bestefar Herman Gandrudbakken var og er Kim Arne Boskas store helt. Det var ingen tvil at Kim Arne skulle følge i bestefarens fotspor og satse på elektrobransjen. De startet til og med opp en bedrift sammen. Foto: Privat

Åpne deleknapper for artikkelen 15.02.22 05:02Artikkelen er over 1 år gammel Espen Ødegård

Da Kim Arne Boska var liten gutt var bestefar Herman Gandrudbakken den store helten. Den lille gutten var stadig med bestefaren sin ut på jobb. Den store drømmen var å bli elektromontør. For abonnenter

Og det ble han. I dag driver Boska to suksessrike firmaer innenfor elektrobransjen, Elektroutvikling og SmartGIS. I fjor høst vant han Gründerprisen på Næringskonferansen.

Nå skal en ny avtale gjøre det lettere å videreutvikle gründerdrømmen for andre.

– Det var bestefar som fikk meg interessert i fagfeltet, og jeg elsket å være med han ut på jobb for å måle inn og prosjektere strømlinjer. Han hadde noen veldig klare råd for hva jeg skulle bli når jeg ble stor, og det var det jeg hadde lyst til. Det var ingen tvil om hva jeg skulle satse på. Jeg merker at jeg er i riktig bransje, og det er dette jeg vil jobbe med, sier han.LES OGSÅBedriften til Kim Arne (33) har vekket interesse over hele landet: – Det siste året har vi virkelig ekspandert

Mye kunnskap

Bestefar Herman Gandrudbakken er ingen hvem som helst. Han er en nestor innen bransjen, og han har lagd både bransjenormer og dimensjoneringsprogrammer samt skrevet lærebøker.

– Jeg har lært enormt mye av ham, og har så mye å takke ham for, sier Kim Arne.

I 2014 startet de selskapet Elektroutvikling sammen. Selskapet hjelper ulike nettselskaper innenfor kraftbransjen med dimensjonering og systemer for å få strøm fram til kundene. I 2021 kom Jørgen Dahl og Kjetil Gaustadnes inn som ansatte og medeiere i selskapet. Alle de tre har erfaring som elektromontører og kjenner derfor de praktiske sider i bransjen.

GODE KOLLEGER: Jørgen Dahl (fra venstre), Kim Arne Boska og Kjetil Gaustadnes (nærmest) eier og driver SmartGIS og Elektroutvikling sammen. De setter stor pris på hjelpen de har fått fra Pan Innovasjon. Foto: Espen Ødegård

Siden har selskapet ekspandert, sist med Fredrik Holter som ble ansatt i september 2021.

Men Boska skal ikke bare takke sin bestefar og forretningskompanjonger, han har nemlig fått god og avgjørende hjelp fra Etablererordningen og rådgiverne i Pan Innovasjon.

LES OGSÅ: Mari (33) åpner ny klinikk på Kuben: – En drøm å jobbe med det jeg brenner for

Nylig ble det inngått en ny avtale om etablererveiledning for gründere og selskaper mellom Interkommunalt politiske råd for Ringeriksregionen (kommunene), Viken fylkeskommune, NAV og Innovasjon Norge. Det er Pan Innovasjon som skal gjøre den praktiske jobben med å veilede nystartede firmaer.

FLYTTET: Nå har Kim Arne Boska flyttet de to bedriftene sine til USN. De leverer tjenester til nettselskaper i kraftbransjen. Foto: Espen Ødegård

– Takk for gode råd

Boska takker Viktor Moholdt, daglig leder i Pan Innovasjon, og de andre rådgiverne der som han har fått god hjelp hos.

– Vi har fått glimrende råd og veiledning fra dem og hadde ikke vært der vi er i dag uten all den gode hjelpen vi har fått, forklarer han.

Boska forklarer veien fra oppstart til å lykkes som gründer som å gå en lang som starter med en god idé og går mange omveier før en lykkes med bedriften.

– Takket være hjelpen har omveiene blitt kortere og vi har kunnet gå mer rett fram.

Han synes Pan Innovasjon har hjulpet han og bedriften til å bygge gode nettverk og å finne fram til hvor det går an å søke om støtte. Det kan være vanskelig å finne fram i det som kan fortone seg som en byråkratisk jungel, men det finnes gode støtteordninger som kan gi kjærkommen kapital når gründere skal bygge opp selskapene sine.

– Dessuten er det nyttig å få noen utenfra til å se på prosjektet med litt nye øyne. De har gitt meg selvtillit til å tørre å satse og ekspandere og å ta noen sjanser, forklarer Boska.

GODE RÅD: Kim Arne Boska har fått god hjelp av Viktor Moholdt, daglig leder i Pan Innovasjon. Ordfører Kirsten Orebråten er glad for å høre om suksesshistorien, og ønsker seg enda flere arbeidsplasser i Ringerike. Foto: Espen Ødegård

Hans to kolleger i selskapet er helt enig og gir også ros til Pan Innovasjon.

Økonomiske muligheter

Viktor Moholdt tok over som daglig leder i Pan Innovasjon i november i fjor. Han er glad for Boskas og andres suksesshistorier.

LES OGSÅ: Nå tar Viktor (49) over som sjef: – Min viktigste oppgave er å koble mennesker sammen

– Vi opplever at de som kommer til oss ofte har veldig gode ideer. Det vi kan hjelpe dem med er å se på ideen med et helikoptersyn, og hjelpe dem til å finne ut av om det er mulig å få god økonomi ut av ideene. Hvor mye må de tjene per kunde for å kunne betale kostnadene sine. Vi kan også hjelpe dem med å finne ut av hvor de kan søke om økonomisk støtte.

Dette er Pan Innovasjon:

Pan Innovasjon er et selskap som tilbyr etablererveiledning til gründere med gode ideer eller bedrifter i oppstartsfasen.

Selskapet er også en inkubator som har som målsetting at det etableres flere arbeidsplasser og bedrifter i Ringeriksregionen.

Pan Innovasjon har fire fast ansatte med Viktor Moholdt som daglig leder. De har også åtte fast innleide konsulenter med ulik kompetanse, og kan leie inn ytterligere kompetanse hvis det trengs.

Det er cirka 30 bedrifter/gründere som nå får veiledning fra Pan Innovasjon. Selskapet hjelper også bedrifter fra Jevnaker, Hole og Krødsherad i tillegg til Ringerike. Modum kommer med fra 2023.

De som ønsker å få hjelp fra Pan Innovasjon blir henvist fra NAV. De sender først inn et søknadsskjema som hentes fra nettsiden. Deretter blir det en innledende samtale, før man går i gang med det spesifikke bedriften/gründeren trenger hjelp til.

Pan Innovasjon har mye fokus på hvordan man kan få en god ide til å bli økonomisk bærekraftig. Et element i det er hvordan man kan nå et tilstrekkelig antall kunder, et annet er å finne ut av om det er mulig og hvor man kan søke om økonomisk støtte.

Når avtalen ble underskrevet i Lunas lokaler ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) var Boska med og fortalte om hvilken nytte han har hatt av ordningen. De to bedriftene har akkurat flyttet inn i kontorlokaler på campusen, og har vokst fra to til fem ansatte.

– Vi skal vokse mer og har behov for å ansette fra fire til fem nye ansatte i løpet av året. Det er bare å søke, oppfordrer han og de to kompanjongene.

Elektroutvikling og SmartGIS har cirka halvparten av landets rundt 100 nettselskaper i kraftbransjen som kunder.

Boska tror avtalen vil gi flere muligheten til god veiledning i etableringsfasen.

AVTALEN: Her skriver de under på avtalen. Knut Martin Glesne, ordfører i Krødsherad (fra venstre), Bente Jansen, leder i NAV Ringerike, Johan Edvard Grimstad, fylkesråd for næring i Viken, Kirsten Orebråten, ordfører i Ringerike og Bjørn Trygve Hansen fra Innovasjon Norge. Det er Viktor Moholdt, daglig leder i Pan Innovasjon og gründer Kim Arne Boska som ser på det hele i bakgrunnen. Foto: Espen Ødegård

– Vi skal følge opp

Johan Edvard Grimstad, fylkesråd for næring i Viken, er strålende fornøyd med avtalen.

– Vi har stor tro på at avtalen vil gi bra resultater, og fra Vikens side skal vi følge opp, sier han.

Viken fylkeskommune skal levere en del fellestjenester som blant annet nettside. Avtalen gjelder i denne omgang ut 2025. Den skal systematisere arbeidet og det følger også noe mer ressurser inn i arbeidet. Viken fylkeskommune skal også bidra med 335.000 kroner årlig til ordningen. Kommunene selv betaler også en andel av kostnadene.

 Mye tyder på at Viken fylkeskommune blir lagt ned innen den tid. Hva skjer da med avtalen?

– Viken vil følge opp så lenge Viken fylkeskommune eksisterer. Hvis Viken eventuelt blir delt opp vil de nye fylkeskommunene ta ansvaret, svarer han.

GLADE FOR AVTALE: Ordførerne Morten Lafton (Jevnaker), Syver Leivestad (Hole), Knut Martin Glesne (Krødsherad), Sunni Grøndahl Aamodt (Modum), Kirsten Orebråten (Ringerike) og Johan Edvard Grimstad (fylkesråd for næring i Viken, tror avtalen om etablererveiledning vil gi gode resultater. Foto: Espen Ødegård

Ordfører Kirsten Orebråten er også glad for avtalen.

– De ansatte hos Pan Innovasjon er veldig flinke og gjør en god jobb. Nå får vi muligheten til å fortsette med denne viktige tjenesten. Det vil forhåpentligvis gi oss flere arbeidsplasser i Ringerike, sier hun. Alle de fem ordførerne i de fem samarbeidskommunene (Ringerike, Hole, Jevnaker, Modum og Krødsherad) var til stede da avtalen ble inngått.

– Vi har store forventninger til denne avtalen og ordningen, sier Morten Lafton, ordfører i Jevnaker.